Peace one day

Peace One Day

Peace one day logo

Fredsdagen 21. september – Peace One Day

Det begynte på slutten av 1990-tallet. Skuespiller og filmregissør Jeremy Gilley bestemte seg for å lage en dokumentarfilm om krig og fred i verden med det formålet å få etablert en dag for Våpenhvile og ikke-vold.

Det resulterte i organisasjonen Peace One Day som ble etablert i 1999.
To år senere hadde han fått gjennomslag for dagen i FN, og den skulle lanseres utenfor FN-bygningen i New York 11. september 2001.
Vi vet alle hva som skjedde den dagen, og man skulle tro at grunnleggerne ville tape motet.
Det som er så fantastisk og inspirerende med denne organisasjonen, er nettopp det helt eksepsjonelle pågangsmotet og viljestyrken til Jeremy Gilley.
Gjennom bekjente i filmverden fikk han kontakt med mennesker som er villige til å støtte og arbeide aktivt for ideen om en fredsdag. En forgrunnsfigur er blitt Jude Law. Sammen dro han og Jeremy til Afghanistan i 2007 og klarte å få til det umulige: få alle parter til å legge ned våpnene denne dagen slik at helsepersonell kunne komme inn i områder og utføre viktige vaksinasjoner og helsesjekker på mange tusentalls barn.
Utrettelig har Jeremy og hans team arbeidet for å spre kunnskap om denne dagen med ett mål: nedgang i krig og vold på denne ene dagen i året.
Fra 2012 gjorde konsulentfirmaet McKinsey en analyse av virkningene av dagen. Deres resultat viser at 280 millioner mennesker i 198 land kjente til dagen. For 2013 registrerte de en 68 % økning i de som kjenner til dagen, dvs. ca. 470 millioner mennesker. Av disse var det 1-2 %, altså 4 – 8 millioner mennesker som oppførte seg mer fredelig i sitt dagligliv og dermed forbedret livene til tusenvis av andre.
Målet er å nå 1,5 milliarder mennesker innen 2015 og 3 milliarder i 2016!
Alle blir oppfordret gjennom spørsmålet: «Who will you make peace with?»

I 2014 er det startet et 3-års prosjekt i Den Demokratiske Republikken Congo (DRC) og The Great Lakes Region of Africa. Håpet er å gjøre dagen kjent i alle deler av samfunnet og kunne måle en betydelig reduksjon av vold senest inne 2016. Som ledd i denne aksjonen vil de arrangere en stor konsert i Goma, øst i landet den 21. september der bl.a. hip hop artisten Akon vil bidra.
Når vi vet at krigen i Congo har krevd 5.4 millioner menneskeliv siden 1998 og at den regnes for den mest voldelige konflikten i verden i dag, kan man ikke annet enn å beundre det pågangsmotet Jeremy og hans folk legger for dagen når de reiser rundt i landet og besøker skoler, foreninger, organisasjoner, snakker med politikere på alle nivåer med ett mål: redusere volden.

På skolen hos oss sluttet vi oss til Fredsdagen i 2011. Vi samlet da elevene og fortalte om Peace One Day og Jeremy Gilley. De største elvene fikk se filmen som er laget om organisasjonen, og vi hadde samtaler om den etterpå.
Det førte til at en aktiv gruppe ble dannet på videregående, og de forberedte et «møte» med Jeremy. Det fant sted i desember 2011. Da hadde vi en samtale med ham på Skype der all elevene i Blåtind var til stede. Det var utrolig inspirerende!
For å gjøre noe helt konkret og lokalt har vi nå i tre år invitert de fire første klassene fra Vestskogen skole til et møte med våre småklasser. De har vært samlet i gymsalen, hørt historien om dagen, sunget for hverandre og sunget «Morgendagens søsken» sammen, en sang som nå er deres fellessang for dagen. Det lyder praktfullt!
Etterpå har klassene gått ut i skolegården der hvert trinn har lekt leker i regi av våre lærere. Det har fungert veldig bra!
Denne dagen er kommet for å bli på skolen vår, og vi ser stadig vekk på muligheter for å utvide aktivitetene for store og små.

For å hjelpe til å gjøre dagen bedre kjent, har vi fortalt om den i forskjellige sammenhenger slik at både Steinerskolen på Skjold, Steinerskolen i Vac i Ungarn, Adazi i Latvia og Ljubljana i Slovenia, for å nevne noen, har hatt markeringer av dagen.
På årets samling av ASP-skoler på Kongsberg fortalte vi alle de andre skolene om vår feiring, så da nådde det ut til en del flere skoler.

For den som vil følge konsertene på 21. september eller på annen måte gjøre seg kjent med Peace One Day, er det masse å hente her: http://www.peaceoneday.org/welcome

Man kan også følge med på facebook siden deres der Jeremy gir jevnlige oppdateringer om det som blir gjort. Veldig inspirerende: https://www.facebook.com/peaceoneday?fref=ts

2006SeptJeremyUNPlaneSudanPhotographerMattWolff