UNESCO

UNESCO-skole

Røros 5

Vi er en UNESCO skole, hva betyr det?:
Vi er den eneste steinerskolen i Norge som er medlem av UNESCOs skolenettverk.
Hvordan ble det slik?:
På begynnelsen av 1990-tallet skjedde det et rykk i steinerskolenes utvikling.
Mange nye land fikk sin frihet, og en av følgene var at det ble mulig å drive alternative skoler.
De europeiske steinerskolene kom sammen i et råd som ble kalt European Council of Steiner Waldorf Education (ESCWE).

«Freunde der Erziehungskunst», den største bistandsorganisasjonen i steinerskolesammenheng, hadde eksistert siden 1971, og de hadde opparbeidet et stort internasjonalt nettverk. På den tiden begynte de et samarbeid med UNESCO. Steinerskolene ble oppfordret til å melde seg inn i UNESCOs skolenettverk som kalles ASP-schools (Associated Schools Project).
Vi undersøkte hva det ville bety for oss og sendte en søknad.
I 1994 ble vi inntatt som medlem av ASP-skolene, eller UNESCO-skolenes nettverk.

Hva betyr det for oss?:
For å være med i dette nettverket som består av ca. 6000 skoler internasjonalt og litt i underkant av 40 skoler i Norge, må vi forplikte oss til «å arbeide for fred og internasjonalisering».

Det er to ting vi må følge opp

1. Sende inn en årsrapport om vårt arbeid hvert år

2. Være med på den årlige samlingen av ASP-skolen i Norge

Hva gjør vi?:

Siden vi har hatt en vennskapsskole i Latvia fra den åpnet i 1993, har vi hele tiden hatt utvekslinger og samarbeid med denne skolen som også er blitt en ASP-skole.

Vi har også hatt den internasjonale solidaritetsaksjonen WOW-day med internasjonale dager for de fire øverste klassene, helt siden starten i 1993.

Gruppen «NorBalSam» startet som en støttegruppe til samarbeidet mellom Norge og Baltikum i 1993. Den har hele tiden bestått av lærere og foreldre ved skolen, og har vokst til å bli en internasjonaliseringsgruppe for skolen som har jevnlige møter, har sin bod «Du store verden» på markeder, stevner og andre steder der steinerskolefolk møtes. Det har blitt en god støtte for skoler, barnehager og andre sosiale institusjoner rundt omkring i verden.

Flere av våre lærere har besøkt steinerskoler i mange forskjellige land. Det har gitt oss kontakt med følgende land:

Sør-Afrika, Botswana, Kenya, Peru, Argentina, Brasil, India, Armenia, Kirgisistan, Russland, Estland, Latvia, Litauen, Ungarn, Slovenia, Kroatia, Tsjekkia, Italia, Tyskland, England, foruten de nordiske land.

Hva mer kan vi gjøre?:

Vi har ofte besøk av elever og lærere fra andre land, og det er fint om skolens familier kan åpne sine hjem og ta imot internasjonale gjester når det trengs.

På den måten blir det internasjonale kontaktnettet styrket.

Vi kan legge veien innom en steinerskole når vi er på reise.

Vi kan rapportere tilbake til NorBalSam som sitter med den beste oversikten over alt internasjonalt arbeid.

På denne måten kan vi bidra til et bedre internasjonalt samarbeid og gi våre elever del i den nye globale verden.

Astrid Bjønness 07.03.13